Buje – najizuzetnija lokacija vinograda za  stvaranje vrhunskih vinskih nijansa

Buje – najizuzetnija lokacija vinograda za stvaranje vrhunskih vinskih nijansa

Bogato znanje, trud i strpljenje, a ponajviše uloženo vrijeme, ljubav i nježnost, danas čine prve korake u stvaranju vrhunskih vina koja u konačnici predstavljaju izuzetno kvalitetnu vinsku kapljicu koja se savršeno sljubljuje s okusnim pupoljcima nepca, dok se isto aromatično prepušta kušanim vinskim nijansama. Upravo taj rad kojeg vinari ulažu tijekom cijele godine, u konačnici je vidljiv upravo na vinskoj sceni, a najbolji dokaz su svakako i brojne nagrade koje pojedina vina ponosno nose. Najbolji primjer vrhunskog vinarstva svakako su vina Franković koja osvajaju brojna odličja i tako polako, ali sigurno, osvajaju same vrhove vinske scene.

Lokalitet Santa Lucia koji se nalazi u prekrasnoj okolici Buja, nudi bogata nalazišta bijele istarske zemlje koja je iznimno vrijedno vinogradarsko tlo obilno kalcijem i magnezijem koji se manifestiraju u konačnoj strukturi i okusu vina. Koliko isto utječe na samo vino, vidljivo je u njegovoj bogatoj teksturi, harmoničnosti okusa i savršenim nijansama isprepletanih u nevjerojatno zanimljiv završni twist okusa.

Vrhunska vina i kvaliteta istoga prepoznati su, ne samo od brojnih degustatora i ljubitelja vina, već i na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima. Vinarija Franković je prošlu godinu u Londonu na Decanter World Wine Awards osvojila zlatnu Decanter medalju za Malvaziju Franković Korona sur lie berbe 2016., dok je na istoj manifestaciji Franković Teran osvojio srebro. Malvazija Korona sur lie je također već dva puta zaredom bila u užem krugu za vino godine, a odnijela je i zlato na ovogodišnjoj Vinistri i na Festivalu Malvazija u Portorožu u Sloveniji. Vina Franković svakako su osvojila Decanter World Wine Awards jer je njihov muškat momjanski Luna d’Oro nagrađen zlatnom medaljom 2017. godine.

Vinogradi, koji se nalaze na jednog od najizuzetnijih lokacija u Istri, ali i u Hrvatskoj, svakako doprinose prekrasnoj konačnici vrhunskih vina koja osvajaju domaće i međunarodne sajmove, a koji su zaista dokaz da se vrijeme, trud, ljubav i nježnost uloženi tijekom cijele godine, uistinu isplate i da doista stvaraju nevjerojatne okuse i arome vina Franković.