Santa Lucia – plodna istarska zemlja kao temelj izuzetnog vinograda

Santa Lucia – plodna istarska zemlja kao temelj izuzetnog vinograda

Vinogradi, vinova loza i njezin konačni urod, svakako ovise o brojnim čimbenicima koji značajno utječu na cjelokupni proces – od korijena do zadnje bobice grožđa. Vina Franković predstavljaju iskreno djelo osobnog i intimnog načina proizvodnje, oblikovanja i njege vina koja su rođena na lokalitetu Santa Lucia u okolici Buja gdje se nalaze bogata nalazišta bijele istarske zemlje.

Bijela istarska zemlja jest iznimno vrijedno vinogradsko tlo koje obiluje mineralima kalcija i magnezija što se, naravno, manifestira u strukturi i okusu vina. Minerali i njihove soli, nastale u periodu dozrijevanja grožđa, neutralizacijom prirodnih kiselina vina sa svježih položaja daju elegantna, profinjena i velika vina bazirana na dugoj kiselosti, slanosti i tek laganoj gorčini. Bijela istarska zemlja koja u sebi krije fliš, vapnenac i bijelu glinu, te koju se rado naziva majkom izuzetnih vina, a posebno jedinstvene malvazije, izuzetno je zahvalno tlo za poticanje vinograda te jedan od značajnih čimbenika koji uvelike utječe na konačan urod vinove loze, kao i njegovu kvalitetu, a u konačnici i vrhunsko vino.

Upravo navedeno područje koje je izuzetno bogato vinskom poviješću, još od davnina njeguje čuvenu Bujsku Malvaziju. Ovo vino najbolji je predstavnik zlatnih vremena istarskog turizma, ali i uistinu legendarno vino koje svoje čuvene i zaista jedinstvene i harmonične note, nježno nudi svojim nijansama i dan danas. Grožđe raste upravo na plodnom vinogradskom tlu Santa Lucie zbog čega je i vino uistinu izvrsno, bogato okusom te intenzivno i zavodljivo mirisom. Upravo iz tog razloga, Santa Lucia zaista predstavlja izuzetni spoj vrijednog tla i plodova uzgojenih vinograda, dok su u konačnici isti predstavljeni na jedinstven način – specifičnim i bogatim vinskim nijansama.

Vinarija Franković njeguje svoje vinograde pažnjom, znanjem i značajnim čimbenicima koji će ispuniti sve njihove kriterije, kao i kriterije svih ljubitelja vinske kapljice.